De voordelen van warmtepanelen

Klassieke ruimteverwarming

Traditionele ruimteverwarmingssystemen werken voornamelijk op basis van convectie waarbij de aanwezige lucht in de ruimte als transportmiddel van de warmte fungeert.

Hierbij wordt de energie via verliesgevende warmte-omzettingsprocessen van brandstof (gas, olie, kolen, hout, etc.) via een brander, ketel, warm water en leidingen naar een convector (radiator) geleid. Van daar wordt de energie uiteindelijk aan de lucht meegegeven om tenslotte de personen en voorwerpen in de ruimte te verwarmen. De opgewarmde lucht stijgt op en maakt plaats voor koudere lucht die ook wordt opgewarmd zodra er contact is met de convector. Zo ontstaat er in de ruimte een luchtcirculatie, een natuurlijke convectie.

Omdat de warmte via de lucht wordt getransporteerd, blijven vaste elementen in de ruimte (vloer, muur, plafond, meubels, etc.) kouder. Daarnaast dient de lucht in ruimten om gezondheidsredenen ook regelmatig ververst te worden, hetgeen nog extra energieverliezen met zich meebrengt.

Efficiënte stralingswarmte

Een nano-infrarood warmtepaneel zet daarentegen de toegevoerde energie (elektriciteit) met een groot stralingsaandeel van meer dan 50% om in warmte-energie. Nano-infraroodverwarming is een vorm van stralingswarmte. Eerst worden in een ruimte alle vaste elementen opgewarmd. Uiteindelijk geven de elementen hun warmte secundair af aan de ruimte en de lucht.

Hierdoor is dit type van verwarmen ook minder gevoelig voor een slechtere gebouwisolatie.

Bij nano-infraroodverwarming is er een gelijkmatige verdeling van de temperatuur. De vaste elementen in de ruimte reflecteren de warmte naar hun omgeving. Er is nagenoeg geen temperatuurverschil. Dit geeft een heel behaaglijke warmte (in tegenstelling tot tempertuurverschillen bij convectiesystemen).

Bij nano-infraroodverwarming is er geen sprake van luchtcirculatie en zweeft er veel minder stof rond. Er vindt geen condensatie op de muren, vloer en plafond plaats; geen schimmel- en bacterievorming. De lucht blijft veel langer vers en derhalve kan de ventilatiegraad veel lager zijn, hetgeen weer energie spaart.

De lange golf infrarood stralen (FIR) zijn ongevaarlijk voor mens en dier. Onderzoek heeft bewezen dat de infraroodstralen eerder zelfs goed zijn voor de mens, omdat de doorbloeding van het lichaam erdoor verbetert.

Vragen?
Whatsapp naar 06 5184 2272

ma t/m vr 09:00 – 17:00